zaterdag 12 november 2022

'Aftocht zorgt voor aanzienlijke reputatieschade'

Het Britse ministerie van Defensie zegt op basis van inlichtingenrapporten dat het Oekraïense leger 'grote delen' van de provincie Cherson op de westoever van de rivier Dnipro in handen heeft. Ook de stad Cherson zou 'grotendeels onder controle' zijn. Ondertussen proberen de Russen nog altijd hun troepen in veiligheid te brengen 'naar verdedigbare posities aan de overkant van de rivier'. Tegelijkertijd constateren de Britten 'dat Cherson de enige 
provinciehoofdstad is die de Russische troepen sinds februari hebben weten te veroveren, zodat hun aftocht zorgt voor aanzienlijke reputatieschade'.

Het Russische ministerie van Defensie verklaarde gistermorgen weliswaar dat alle troepen de westoever hadden verlaten, maar volgens het Oekraïense leger is de helft van de naar schatting 20.000 soldaten nog achtergebleven. 

De generale staf van het Oekraïense leger zegt dat sinds het begin van de invasie al meer dan 80.000 Russische soldaten zijn gesneuveld. Bij gevechten in het zuiden en oosten van Oekraïne zouden 810 Russen zijn gedood, waardoor het totaal op 80.210 is gekomen. Eerder deze week zeiden Amerikaanse inlichtingendiensten dat zij het totale aantal Russische doden en gewonde soldaten op 100.000 schatten.

De Amerikaanse regering heeft opgetogen gereageerd op de 'bijzondere overwinning' van het Oekraïense leger. De bevrijding van de stad Cherson 'is een belangrijke stap die te danken is aan de ongelofelijke vasthoudendheid en vaardigheid van de Oekraïners, met de niet aflatende steun van de Verenigde Naties en onze bondgenoten', aldus Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse regering.

Bronnen: The Independent Kyiv, Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: