dinsdag 22 november 2022

Uit geheime peiling blijkt: Russen zijn oorlogsmoe

De onafhankelijke Russische nieuwssite Meduza zegt dat de Russen in meerderheid oorlogsmoe zijn. Dat zou volgens de naar Letland uitgeweken redactie blijken uit een opiniepeiling in opdracht van het Kremlin. Meduza zegt zich echter te baseren op twee bronnen dichtbij het Kremlin die bekend zouden zijn met de uitkomsten van de peiling.

Er is voor deze peiling gewerkt met focusgroepen die volgens Medusa aangeven dat de Russen 'niet optimistisch zijn over hun eigen toekomst en over de toekomst van hun land'. Het betekent echter niet dat zo dat de Russen zich afzetten tegen de 'speciale militaire operatie', zoals de Russische autoriteiten hun oorlog tegen Oekraïne noemen. 

'Hier gaat het om onverschilligheid en apathie. Niets inspireert ons, niets brengt ons verder. Laat ons maar geworden, blijf weg bij ons', is volgens een van de door Medusa geraadpleegde bronnen de houding van de meerderheid van de Russen. 

Het Kremlin zou door de peiling de overtuiging hebben gekregen dat de Russische bevolking 'volstrekt oorlogsmoe' is en dat eventuele (schaarse) successen in deze oorlog daar geen verandering meer in kunnen aanbrengen. De door Medusa geraadpleegde bronnen constateren ook dat de Russen zich in toenemende mate afvragen waar het in deze oorlog om is begonnen.

Eind augustus bleek uit een opiniepeiling dat 76 procent van de Russen achter hun leger stond. Daar staat tegenover dat vorige maand ook uit een peiling bleek dat 86 procent van de Oekraïners vindt dat het gewapende verzet tegen de Russen door moet gaan, ook al bombardeert het buurland om de haverklap Oekraïense steden.

    Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: