woensdag 23 november 2022

Eur. Parlement: Rusland staatssponsor terrorisme

Het Europees Parlement heeft een motie aangenomen waarin Rusland als 'staatssponsor van terrorisme'  wordt neergezet vanwege de welbewuste aanvallen op burgerdoelen, waaronder de energievoorziening, scholen en schuilkelders. Er zijn tot dusver 8.311 Oekraïense burgers gedood bij Russische aanvallen, waaronder 437 kinderen. Ook zouden meer dan 11.000 burgers gewond zijn geraakt. Het gaat om officiële, bevestigde cijfers en er wordt vanuit gegaan dat de werkelijke aantallen vele malen groter zijn.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft het besluit van het Europese Parlement verwelkomd om  Rusland als 'staatssponsor van terrorisme' aan te merken. Rusland moet volgens hem 'op alle mogelijke manieren ter verantwoording worden geroepen om de terroristische handelwijze van dit land in Oekraïne maar ook elders in de wereld te beëindigen'.

In augustus riep de Oekraïense minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken op om Rusland zoveel als mogelijk buiten te sluiten. 'Geen zaken meer mee doen, geen gesprekken, geen culturele projecten', zei Koeleba. 'We moeten een muur optrekken tussen de beschaafde wereld en de barbaren die vreedzame burgers aanvallen met raketten.' Volgens de Geneefse Conventie is het aanvallen van het energienetwerk een oorlogsmisdrijf.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: