zondag 27 november 2022

Zelenski kondigt 'Graan uit Oekraïne' aan

President Volodimir Zelenski heeft gisteren het opstarten van het voedselprogramma 'Graan uit Oekraïne' aangekondigd dat bedoeld is om in Oekraïne geproduceerd voedsel naar de armste landen in Azië en Afrika te brengen. Zelenski maakte dit bekend bij de opening van een internationale conferentie over voedselveiligheid. 

Zelenski zei dat vanaf komende voorjaar tenminste zestig graanschepen vanuit Oekraïense havens naar landen gaan die zwaar te lijden hebben onder hongersnood en droogte. In het kader van de graandeal tussen Oekraïne, Turkije, de Verenigde Naties en Rusland zijn tot vandaag vijftig schepen vertrokken met in totaal 12 miljoen ton agrarische producten voor een veertigtal landen. 

Rusland werkt volgens de Oekraïense president met duidelijke tegenzin mee aan de graandeal, want er liggen tachtig schepen te wachten in de Bosporus op toestemming om naar Oekraïense havens te varen. 'Daarom zijn we er voorstander van om meer havens open te stellen in combinatie met het voortzetten van de graandeal voor onbepaalde tijd.

Zelenski kwam ook met het voorstel om een nieuwe internationale organisatie in het leven te roepen die zich bezig gaat houden met zaken die de wereldvrede bedreigen, van veiligheid tot humanitair. Hij stelde voor om het hoofdkwartier van deze organisatie te vestigen in Kyiv of Odesa.

Andere deelnemers aan deze online conferentie waren voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde naties, de premiers van Polen, Litouwen, Roemenië en België en de president van Hongarije.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: