woensdag 30 november 2022

Von der Leyen: 100.000 soldaten Oekraïne gedood

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft vanmorgen gezegd dat tot dusver 100.000 Oekraïense soldaten zijn gesneuveld en 20.000 burgers zijn gedood door het Russische oorlogsgeweld. Enige onderbouwing van deze cijfers gaf ze niet, terwijl bij het aantal burgerslachtoffers zeker vraagtekens gezet kunnen worden. Mogelijk zijn alleen al in de bezette stad Marioepol 80.000 doden gevallen. Oekraïne geeft bovendien geen duidelijkheid over het aantal gesneuvelde soldaten.

'De Russische invasie heeft dood, vernietiging en oneindig veel leed gebracht. We herinneren ons allemaal de gruwelen van Boetsja', zei Von der Leyen. De Europese Commissie wil een speciale rechtbank die samen met de Verenigde Naties onderzoek doet naar Russische oorlogsmisdrijven en de vervolging van de daders. 

De Europese Unie heeft ook een plan ontwikkeld voor de inbeslagname van bevroren Russische tegoeden, zodat die gebruikt kunnen worden als compensatie en voor het herstellen van de oorlogsschade. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: