maandag 7 november 2022

Sinds juni ruim 1.500 nieuwe graven in Marioepol

Op
satellietbeelden zijn meer dan 1.500 nieuwe graven te zien op een immense begraafplaats bij de stad Marioepol waar Russische troepen al sinds mei huis houden. Volgens de BBC tonen  recente satellietbeelden van het bedrijf Maxar drie grote begraafplaatsen in Starji Krim, Mangoesj en Vinogradne die al sinds het voorjaar alsmaar groter zijn geworden. 

Het Centrum voor Verzets Informatie heeft de foto's van Starji Krim voor het BBC-programma Panorama geanalyseerd en kwam tot de conclusie dat er sinds juni 1.500 graven bij zijn gekomen. Er zouden sinds het begin van de oorlog al meer dan 4.600 graven zijn gemaakt. 'Maar het onmogelijk te zeggen hoeveel mensen daar zijn begraven', aldus het rapport. 

De BBC sprake met Tatjana die haar zoon verloor tijdens gevechten. Op zoek naar hem bezocht ze ook de begraafplaats in Vinogradne, met meer dan 800 nieuwe nieuwe graven. Zij laat een foto zien die ze op deze begraafplaats maakte. Veel graven zijn gemarkeerd met bordjes met alleen een nummer en de aanduiding man of vrouw, geen namen. 'De meeste lichamen zijn niet geïdentificeerd', zegt Tatjana. Anderen waarmee de BBC sprak waren in de zomer op zoek en werden geconfronteerd met grote aantallen lichamen die nog niet eens waren begraven. 

Het is nog volstrekt onduidelijk hoeveel slachtoffers de Russische bezetting van Marioepol heeft geëist. President Volodimir Zelenski sprak eerder al van tienduizenden doden, maar pas na het beëindigen van de oorlog of de bevrijding van de stad zal duidelijk worden hoeveel inwoners zijn gedood. Marioepol had voor de Russische invasie meer dan 400.000 inwoners.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: