donderdag 10 november 2022

Amnesty bevestigt deportatie Oekraïense burgers

Rusland heeft met geweld burgers gedeporteerd uit gebieden die het in Oekraïne heeft bezet. Dat meldt Amnesty International. Volgens de organisatie gaat het om ‘oorlogsmisdrijven en waarschijnlijk misdrijven tegen de menselijkheid’. 
Amnesty International zegt dat Russische troepen, en troepen die door Rusland gecontroleerd worden, met geweld burgers hebben verwijderd uit bezette gebieden in Oekraïne. Deze mensen zijn vervolgens vervoerd naar gebieden die in handen zijn van Rusland of naar Rusland zelf. Hierbij zijn volgens Amnesty kinderen gescheiden van hun ouders, wat in strijd is met het internationaal humanitair recht.

Voor haar onderzoek interviewde de mensenrechtenorganisatie 88 Oekraïense vrouwen, mannen en kinderen. De meesten van hen komen uit Marioepol, dat na een langdurige belegering en zware beschietingen eind april in handen viel van de Russen. Anderen komen uit de regio’s Charkov, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Toen Amnesty ze sprak, waren ze op één na allemaal aanbeland in gebieden die gecontroleerd worden door Oekraïne of in een veilig derde land in Europa.

Lees hier het persbericht van Amnesty International.

Bronnen: AD.nl, Amnesty

Geen opmerkingen: