donderdag 17 november 2022

'Oekraïne telt in 2030 nog 35 miljoen inwoners'

Oekraïne telt in 2030 wellicht nog maar 35 miljoen inwoners 'binnen de grenzen van 1991', terwijl het land ook nog eens wordt geplaagd door vergrijzing. Dat heeft Ella Libanova, directeur 
van het demografisch instituut M.V. Ptoecha, gezegd op een bijeenkomst van het Internationaal Economisch Forum in Kyiv. De vergrijzing is een probleem, want het betekent dat een kleiner wordende groep werkende Oekraïners de pensioenen en sociale voorzieningen voor een grotere groep ouderen op moet brengen.

Libanova hoopt dat veel gevluchte Oekraïners terugkeren als de oorlog eenmaal is afgelopen. 'Maar dan moeten we er wel voor zorgen dat het leven in Oekraïne dan vergelijkbaar is met dat in Europa', stelde zij. 'Ik ben er wel van overtuigd dat wij hetzelfde mee kunnen maken als Spanje, Italië en Portugal. Ook hier vertrokken veel mensen, maar inmiddels hebben deze landen te maken met immigratie en niet meer met emigratie.

Uit de volkstelling van 2001 blijkt dat Oekraïne toen ruim 48 miljoen inwoners telde. Op 1 januari van dit jaar waren er ongeveer 41 miljoen geregistreerde inwoners. Sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari verlieten 9 miljoen Oekraïners huis en haard. Van hen bleven naar schatting 1,3 tot 1,4 miljoen Oekraïners in eigen land. 

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: