vrijdag 11 november 2022

President Zelenski: 'Dit is een historische dag'

President Volodimir Zelenski reageerde vanavond opgetogen over het succes van het Oekraïense leger in de provincie Cherson. 'Het is een historische dag. We heroveren het zuidelijke deel van ons land. Onze soldaten naderen de stad Cherson. Speciale eenheden van ons leger zijn al in de stad aangekomen. Hier hebben de inwoners van Cherson op gewacht, en ze hebben vertrouwen gehouden dat we zouden komen.'

De president voegde er aan toe dat de inwoners ondanks alle bedreigingen, vergeldingsacties en misbruik door de bezetters de Oekraïense vlaggen hebben bewaard en dat ze het vertrouwen in Oekraïne in al die zware maanden hebben behouden. Terwijl nog niet alle Russen uit de stad zijn verdreven is al een begin gemaakt met het verwijderen van alles wat aan de Russische bezetters herinnert. 'Net als in al die andere steden die al door ons leger zijn bevrijd. En het zal ook zo zijn in alle steden waar ze nog op de komst van het Oekraïense leger wachten', aldus Zelenski. 

Ondanks de bewering dat alle Russische soldaten inmiddels de Dnipro zijn overgestoken, is volgens de inlichtingendienst van het Oekraïense leger de helft van de Russische troepen achtergebleven op de westoever van de Dnipro. Dat heeft Vadim Skibitski van de militaire inlichtingendienst vanavond gezegd in een interview met de Britse krant The Guardian. 

Er waren naar schatting 20.000 Russische soldaten, zodat er dus nog 10.000 Russen op de westoever zijn. 'Volgens onze meest recente informatie is de 4e Tactische Militaire Eenheid de Dnipro over gestoken. De rest is nog altijd op de westoever aanwezig. Ze vechten nog, en voeren acties uit om de terugtocht van anderen te dekken', aldus Skibitski. 

De Russen zouden zich nu terugtrekken vanaf de tweede verdedigingslijn die ze betrokken toen ze begin oktober door het Oekraïense leger werden teruggedrongen. Het is nog de vraag of ze bereid zijn om de provinciehoofdstad te verdedigen. De strijd om Cherson is dus nog niet definitief beslist.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Ukraine War Map

Geen opmerkingen: