donderdag 10 november 2022

Russen maken van Cherson 'stad des doods'

De Russische troepen die zich terugtrekken uit de stad Cherson laten overal mijnen achter zegt Michailo Podoljak, adviseur van president Zelenski. 'In appartementen, op grasvelden. Waarschijnlijk gaan ze straks met hun artillerie vanaf de overkant van de rivier Dnipro de stad in puin schieten. Het wordt een 'stad des doods'. Dit is hoe de Russische wereld eruit ziet: ze kwamen, ze roofden, ze vierden feest, doodden ooggetuigen, lieten puinhopen achter en vertrokken weer.'

Volgens het Russische ministerie van Defensie verloopt de terugtrekking van de troepen van de westoever van de Dnipro 'volgens plan'. Wat dat precies inhoudt is nog niet duidelijk. 

Volgens Oekraïne zijn er nog veel Russische soldaten in de stad Cherson. Zij zouden zich in burgerkleding hebben gestoken en hun intrek hebben genomen in leegstaande woningen, in afwachting van de komst van het Oekraïense leger.
Dat leger wist vandaag de stad Snihoerivka te veroveren, ten noorden van de provinciehoofdstad. 

Inmiddels zouden Oekraïense troepen volgens een verslaggever van de Britse krant The Guardian de plaats Kiselivka hebben ingenomen en naderen ze Tsjornobajivka en de internationale luchthaven. Volgens de Oekraïense opperbevelhebber Valeri Zaloezjni zijn zijn troepen in 24 uur tijd zeker zeven kilometer opgerukt en hebben ze daarbij twaalf dorpen heroverd. Het leger zou de stad Cherson van drie kanten naderen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: