zondag 27 november 2022

'Russen lijken van plan kerncentrale te verlaten'

Het lijkt er volgens algemeen directeur Petro Kotin van Energoatom op dat de Russen van plan zijn om de kerncentrale van Zaporizja te verlaten. 'In de afgelopen weken hebben we diverse signalen gezien dat ze de kerncentrale wellicht gaan opgeven', zegt de baas van het staatsbedrijf dat alle Oekraïense kerncentrales exploiteert.

Er verschijnen nu berichten in de Russische nieuwsmedia die er op wijzen dat ze voorbereidingen treffen om alles van waarde mee te nemen en de kerncentrale over willen dragen aan de IAEA, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. Toch blijft Kotin voorzichtig. 'Het is nog te vroeg om te zeggen dat ze daadwerkelijk weg gaan, maar ze treffen zeker voorbereidingen.' 

Het terrein en de gebouwen van de grootste kerncentrale van Europa met zes reactoren is volgens Kotin 'volgestouwd met wapentuig, manschappen en vrachtwagens met waarschijnlijk nog meer wapens en explosieven'. 

Als de Russen daadwerkelijk vertrekken, dan zal dat een eind maken aan maanden van onzekerheid waarbij dreigementen en beschietingen geregeld voor riskante situaties zorgen. Afgelopen zondag nog moest de kerncentrale van Zaporizja geruime tijd over op dieselgeneratoren voor de koeling van de reactorvaten.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: