woensdag 30 november 2022

Starlink verdubbelt prijs satellietontvangers

De prijs voor een satellietontvanger van Starlink is in Oekraïne bijna verdubbeld, meldt
 The Financial Times. De prijsverhoging komt op het moment dat mobiele netwerken in het land uitvallen door een energietekort. In steeds meer Oekraïense steden hebben mensen geen internet. Doordat Rusland aan de lopende band aanvallen uitvoert op de energievoorziening, vallen ook internetverbindingen en mobiele netwerken uit.

Veel mensen in Oekraïne zijn daardoor afhankelijk van een internetverbinding via Starlink. De kosten om de ontvangers aan Oekraïne te leveren lopen erg op, liet Starlink-topman Elon Musk in oktober al doorschemeren. Een nieuwe ontvanger kost op dit moment 700 dollar (680 euro), tegenover 385 dollar eerder dit jaar. 
Ook in Polen heeft Starlink prijsverhogingen doorgevoerd. Veel Oekraïners laten ontvangers afleveren in Polen en halen het pakket daar op.

Daarnaast zijn de maandelijkse abonnementsprijzen voor Starlink in Oekraïne iets omhooggegaan, meldt de Amerikaanse zakenkrant. Het internetabonnement kost nu 75 dollar per maand, tegenover 60 dollar eerder. Musk heeft de Amerikaanse overheid in september gevraagd de levering van Starlink-internet aan Oekraïne te financieren. Volgens de miljardair is het voor het bedrijf financieel niet haalbaar om alles te blijven doneren.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: