zondag 27 november 2022

'Er wacht ons opnieuw een zware week'

Fractievoorzitter David Arachamia van Dienaar van het Volk, de grootste partij in het parlement, verwacht dat Oekraïne opnieuw een zware week wacht met raketaanvallen op de energievoorziening. 'Iedereen is er inmiddels op voorbereid. Zowel de regering als de nooddiensten hebben meerdere scenario's bekeken, er is geoefend en iedereen weet wat hij te doen heeft als de Russen weer aanvallen. Ook het leger is paraat.'

Arachanua roept op de berichtendienst Telegram zijn landgenoten op om de nodige voorzorgen te nemen om veilig te blijven. 'In het bijzonder om een noodvoorraad water aan te leggen, lang houdbaar voedsel in te slaan en smartphones en pokerbanks altijd volledig opgeladen te hebben.'

Ook raadt de politicus aan om alvast uit te zoeken waar zich de dichtstbijzijnde 'warme schuilplaats' bevindt. De overheid heeft door het hele land meer dan 4.000 van zulke plekken ingericht. Er is een speciale website nezlamnist.gov.ua, waar ze kunnen worden opgezocht. 

Tussen de grootschalige Russische raketaanvallen zit doorgaans een week tot tien dagen. Bovendien wordt in centraal Oekraïne de komende dagen zware sneeuwval verwacht, waarbij de temperatuur zowel 's nachts als overdag niet boven het vriespunt komt.

In veertien provincies is de elektriciteitsvoorziening nog steeds niet volledig hersteld, waardoor nog altijd miljoenen Oekraïners zonder stroom en vaak ook zonder warmte en water zitten. In de hoofdstad is de situatie sinds vanmorgen wel nagenoeg normaal. De stadsverwarming werkt, er is kraanwater en de telefoon- en internetverbinding is vrijwel normaal. 

Gisteren nog bekritiseerde president Volodimir Zelenski nog burgemeester Vitali Klitsjko omdat de herstelwerkzaamheden te langzaam gingen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de twee niet bepaald vrienden zijn. Zelenski probeerde twee jaar geleden nog om Klitsjko weg te krijgen.

Bron: Ukrajinska Pravda





Geen opmerkingen: