zaterdag 5 november 2022

Russische verliezen veel hoger dan in Tsjetsenië

Rusland heeft meer militaire verliezen geleden in ruim acht maanden sinds het begin van de invasie in Oekraïne dan tijdens de beide Tsjetsjeense oorlogen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski wees daar gisteravond op in zijn dagelijkse videoboodschap. 

Er stierven gisteren opnieuw 600 Russische soldaten, waardoor het totale aantal nu op 74.840 is gekomen. In de Tsjetsjeense oorlogen (1994-1996 en 1999-2009) werden 11.000 Russische soldaten gedood, zoals plaatsvervangend voorzitter Andrej Krasov van de defensiecommissie van de Doema in maart 2021 verklaarde.

'De zwaarste gevechten waren deze week bij de steden Bachmoet en Soledar in de Donbas. We houden daar stand', aldus Zelenski. 'Hier en ook elders in de provincie Donetsk heeft het Russische leger heel veel manschappen en munitie verloren. Hoe groot de verliezen werkelijk zijn wordt verborgen gehouden voor de Russen thuis.' 

Ook over de mobilisatie wordt volgens de Oekraïense president niet de waarheid verteld. 'Ze liegen de bevolking voor dat de mobilisatie een succes is. In werkelijkheid sturen ze voortdurend mensen hun dood tegemoet.' De Russische president Vladimir Poetin pochte gisteren nog dat 318.000 mannen inmiddels gemobiliseerd zijn.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: