zondag 24 maart 2019

Zelenski wil Russischtalige propagandazender

Volodimir Zelenski. Foto: Kvartal95
Presidentskandidaat Volodimir Zelenski vindt dat er een Russischtalige zender moet komen om de inwoners van de bezette gebieden op de hoogte te stellen van de Oekraïense visie op het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne. Hij wil de mensen daar het gevoel geven dat ze nog altijd bij Oekraïne horen, ondanks de beweringen van de door Rusland aangestuurde separatisten dat Oekraïne ze in de steek heeft gelaten.

''We moeten ook de informatieoorlog aan gaan én we moeten die winnen. De mensen in de bezette gebieden moeten weer het gevoel krijgen dat ze Oekraïners zijn'', aldus Zelenski in een tv-interview op ICTV. Hij wil dat doen met een Russischtalige zender die zich richt tot de inwoners van de provincies Donetsk en Loehansk, maar ook tot die op de door Rusland bezette Krim.

De zender ''met echt nieuws en een beeld van het échte Oekraïne'' moet wat hem betreft ook te ontvangen zijn in heel Europa, de Verenigde Staten en Israël. Door in het Russisch uit te zenden, wil Zelenski duidelijk maken dat Oekraïne helemaal niet van plan is om het gebruik van de Russische taal te verbieden, zoals de separatisten de bevolking voor houde.

Hij wil ook dat Oekraïne de pensioenen uitbetaalt aan ouderen in de bezette gebieden. ''Nu is de situatie zo dat een deel van hen steeds naar Oekraïens gebied moet reizen, daar het geld opnemen en meteen weer huiswaarts gaan. De meeste ouderen kunnen dat evenwel niet en dus krijgen ze niets. Ik vind dat ze er recht op hebben. Economen zeggen dat het ons land veel geld gaat kosten, maar het zijn nog altijd onze mensen die daar wonen. Als we zeggen dat Donetsk en Loehansk van ons is, dan moeten we daar ook de consequenties van dragen.''

Zelenski gaat er van uit dat een succesvolle ontwikkeling van de Oekraïense economie er ook voor zorgt dat de inwoners van de bezette gebieden maar wat graag terug willen. ''Dat kan ook z'n effect hebben op Rusland.'' Ook verwacht hij dat de Krim bij Oekraïne terug kan keren ''als er op een dag een andere regering zit in Rusland''.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: