zondag 17 maart 2019

Oekraïense taal rukt op, ook in de familiekring

Bijna de helft van alle Oekraïners spreekt thuis tegenwoordig Oekraïens. Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS. Het gaat om 46 procent die de Oekraïense taal niet alleen machtig is, maar het ook in de omgang met familieleden spreekt. Een op de drie (32,4 procent) spreekt uitsluitend Oekraïens, terwijl 28,1 procent thuis en met andere familieleden Russisch spreekt, terwijl 24,9 procent Oekraïens én Russisch spreekt binnen de familiekring.

Een op de zes (15,8 procent) blijkt uitsluitend Russisch te spreken en 0,2 procent spreekt thuis uitsluitend een andere taal, zoals Hongaars in een groot deel van de provincie Transkarpatië. In de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk werden alleen inwoners van de gebieden onder regeringscontrole bevraagd voor deze peiling.

Er is in de afgelopen drie jaar veel gedaan om de Oekraïense taal te promoten. Tot dan waren kranten, radio, televisie en boeken vooral Russischtalig. Er zijn nu quota voor het gebruik van het Oekraïens bij deze media waardoor het Russisch in rap tempo wordt teruggedrongen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: