zaterdag 30 maart 2019

'Deense weigering betekent uitstel Nord Stream 2'

De weigering van Denemarken om de aanleg van de Nord Stream 2 via de territoriale wateren van dit land toe te staan, betekent uitstel voor de ingebruikname van de pijplijn die Russisch aardgas via de Baltische Zee naar Noord-Duitsland brengt, buiten onder meer Oekraïne om. Het was de bedoeling om de pijplijn op 1 januari volgend jaar operationeel te hebben, maar dat wordt volgens algemeen directeur Andri Kobolev van Naftogaz niet gehaald.

Kobolev ging op een conferentie over de Europese energiezekerheid in Brussel ook in op de kans dat Oekraïne helemaal buitenspel komt te staan als de Nord Stream 2 er wel komt. ''Meerdere analisten hebben zich gebogen over de vraag of Gazprom het zonder zowel de Nord Stream 2 als het Oekraïense transportnet kan stellen. Er blijkt geen eenduidig antwoord te zijn. Zonder de Nord Stream 2 en de TurkStream 2 kan Gazprom eenvoudigweg niet zonder het Oekraïense transportnet, maar als de TurkStream 2 er wel komt en de Nord Stream 2 niet, dan kan Gazprom maar net voldoen aan z'n verplichtingen. Als zowel de Nord Stream 2 als de TurkStream 2 er komen, dan kan Gazprom het wel zonder Oekraïne redden.''

Oekraïne vreest jaarlijks 2,5 miljard euro aan inkomsten kwijt te raken als het gastransport vanuit Rusland naar Europa wegvalt. Het contract voor het gastransport loopt eind dit jaar af. Er wordt onderhandeld met tussenkomst van de Europese Unie, maar erg veel schot zit er niet in. Bij Naftogaz vermoeden ze dat Gazprom geen haast heeft en wacht op de ingebruikname van de Nord Stream 2, waarna een veel gunstiger prijs bedongen kan worden voor het gebruiken van het Oekraïense transportnet. Of, als Naftogaz niet toegeeft, het helemaal zonder te gaan stellen. 

De situatie wordt anders als de Nord Stream 2 op 1 januari niet gereed is, terwijl het transportcontract dan wel afloopt. Het geeft Oekraïne een sterkere onderhandelingspositie, maar een nieuw gasconflict als in 2006 en 2009 behoort ook tot de mogelijkheden. Dan is ook de Europese energieveiligheid (weer) in het geding.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: