vrijdag 15 maart 2019

Oekraïne wil dat IMF af ziet van eis hogere gasprijs

Het ministerie van Financiën en het staatsenergiebedrijf Naftogaz gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de tafel om het bespreekbaar is om het gastarief voor de huishoudens niet verder te verhogen. Premier Volodimir Hrojsman heeft dit vanmorgen gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in het parlement.

In de afgelopen drie jaar is de gasprijs al stapsgewijs verhoogd. Het was een voorwaarde van het IMF voor het verlenen van miljardensteun aan Oekraïne dat de gasprijs marktconform moet worden. In november ging de gasprijs al met 23,5 procent omhoog naar 8.550 hrivna (279,49 euro) per 1.000 kubieke meter. Nog altijd is dat geen marktconforme prijs, maar een nieuwe prijsverhoging ligt in dit verkiezingsjaar uiterst gevoelig.

De presidentskandidaten Joelia Timosjenko en de pro-Russische Joeri Bojko willen zelfs een forse prijsverlaging doorvoeren als de de verkiezingen winnen. In zijn beantwoording van vragen van parlementsleden zei premier Volodimir Hrojsman dat het vrijgeven van de gasmarkt en het schrappen van een deel van het vastrecht per 1 april er voor zullen zorgen dat de gasrekening omlaag gaat.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: