dinsdag 5 maart 2019

G7 en Wereldbank willen meer actie tegen illegale verrijking in Oekraïne

Het recente besluit van het Constitutionele Hof om de strafbaarstelling van illegale verrijking onwettig te verklaren is slecht gevallen bij zowel de G7 als de Wereldbank. In een gezamenlijke verklaring wordt vastgesteld dat hier sprake is van ''een ernstige terugval in het gevecht tegen de corruptie'' waardoor het Nationaal Anti-corruptie Bureau in feite tandeloos wordt gemaakt.

De G7 (groep van zeven belangrijke geïndustrialiseerde landen) en de Wereldbank willen dat het Oekraïense parlement de wetgeving zodanig aanpast dat het Constitutionele Hof niet meer om de strafbaarstelling van illegale verrijking heen kan. ''Inmiddels hebben veertig landen zulke wetgeving en het is een probaat middel gebleken in de strijd tegen corruptie.''

Daar wordt inmiddels aangewerkt. President Petro Porosjenko diende afgelopen donderdag al een wetsvoorstel in bij het parlement. Het Nationaal Agentschap voor Corruptie Preventie liet vrijdag weten dat het op basis van de huidige wetgeving onmogelijk is om illegale verrijking in de afgelopen drie jaar aan de kaak te stellen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: