donderdag 28 maart 2019

Porosjenko nadert Zelenski, Timosjenko valt terug

President Petro Porosjenko is duidelijk bezig aan een inhaalrace, terwijl Joelia Timosjenko flink terug valt. Televisiekomiek Volodimir Zelenski gaat nog steeds aan de leiding. Hij krijgt 24,8 procent van de ondervraagden achter zich in een peiling van het Razoemkov Center, tegen 22,1 voor Porosjenko en slechts 14,8 procent voor Timosjenko.

Terwijl Porosjenko dichter bij Zelenski komt, neemt de zittende president steeds meer afstand van oppositieleider Timosjenko van de Moederlandpartij. Zij voelt zelf weer de hete adem in de nek voelt van de pro-Russische presidentskandidaat Joeri Bojko van het Oppositie Platform/Voor het Leven die in deze peiling 10 procent aanhang krijgt. Daarna volgen Anatoli Hritsjenko van Burgerpositie (8,2 procent), Oleh Liasjko van de Radicale Partij (6 procent) en Oleksander Vilkoel van het Oppositieblok (4,6 procent).

De populariteit van de presidentskandidaten verschilt per regio. Zelenski krijgt 26 procent in het zuiden van het land en 12 procent in het westen. Timosjenko mag volgens deze peiling rekenen op 15 procent aanhang in het midden van het land en 7 procent in het oosten. Porosjenko heeft zijn aanhang vooral in het westen met 24 procent en 17 procent in het midden van het land. In het oosten en zuiden krijgt hij nauwelijks steun, respectievelijk 11 en 8 procent.

Zelenski is vooral populair onder de jeugd. Bij de 18 tot 29 jarigen zou 39 procent voor hem kiezen, terwijl dat bij Porosjenko slechts 9 procent is. Timosjenko moet het voor hebben van de oudere kiezers: 14 procent van de 50-60 jarigen kiest voor haar, 18 procent van de 60-plussers.

Als Zelenski en Porosjenko het in de tweede ronde tegen elkaar op moeten nemen, dan wint Zelenski met 36,5 tegen 22,7 procent. Is Timosjenko zijn tegenstander, dan is dat 33,5 tegen 19,5 procent. Bij een tweestrijd tussen Porosjenko en Timosjenko, dan liggen de kansen van beiden vrijwel gelijk ,et 25,1 procent voor Timosjenko en 23,3 procent voor Porosjenko.

Na vandaag mogen geen peilingen meer gepubliceerd worden. De presidentsverkiezingen zijn komende zondag. Een tweede ronde lijkt onvermijdelijk, want geen van de kandidaten zal de 50 procent passeren. Die tweede ronde is vastgesteld voor zondag 21 april.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: