maandag 25 maart 2019

Peiling: Volodimir Zelenski loopt opnieuw verder uit

De televisiekomiek Volodimir Zelenski loopt verder uit op de andere presidentskandidaten. In een peiling van het onderzoeksbureau KIIS komt hij op 32,1 procent, terwijl zittend president Petro Porosjenko 17,1 procent van de ondervraagden achter zich krijgt. Timosjenko, lange tijd koploper en na de opkomst van Zelenski tweede in alle peilingen, moet het nu nog stellen met 12,5 procent.

De pro-Russische Joeri Bojko staat op 10,4 procent, voormalig defensieminister Anatoli Hritsjenko op 6,9 procent. Als Zelenski het op moet nemen in de tweede ronde, ongeacht wie, dan wint hij dat glansrijk, althans volgens deze peiling. Het is een van de laatste peilingen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen komende zondag plaats heeft. Vanaf donderdag mogen er geen peilingen meer gepubliceerd worden. De ongetwijfeld noodzakelijke tweede ronde is op zondag 21 april.

Timosjenko probeert nu oudere kiezers te paaien met de belofte dat ze als president hun pensioen wil verdrievoudigen, terwijl ze ook de gasrekening van de huishoudens minstens wil halveren. Wat die laatste belofte betreft heeft ze concurrentie van Bojko die samen met Viktor Medvedtsjoek, een persoonlijke vriend van Vladimir Poetin, afgelopen vrijdag een 25 procent lagere gasprijs wist los te krijgen van de Russische premier Dmitri Medvedev en Alexej Miller, de CEO van Gazprom.

KIIS heeft ook inzichtelijk gemaakt wat de leeftijdscategorieën zijn waaruit de vijf belangrijkste presidentskandidaten hun kiezers halen. Daaruit blijkt dat Zelenski het vooral moet hebben van jongeren, terwijl Porosjenko en Timosjenko hun achterban vooral onder ouderen vinden. Ouderen zijn de trouwste stemmers, jongeren zijn dat minder. Het is dus voor Zelenski nog een hele uitdaging om genoeg jonge kiezers naar de stembussen te krijgen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: