zondag 10 maart 2019

Video: geweld bij betogingen extreem-rechts

Aanhangers van het extreem-rechtse Nationaal Korps zijn gisteren in Tsjerkasi slaags geraakt met de politie. Dat gebeurde aan het einde van een campagnebezoek van president Petro Porosjenko aan de stad. De betogers trachtten de colonne met de auto van de president tegen te houden. Er werd ook met vuurwerk gegooid.

Vijftien politiemensen raakten gewond, waaronder de regionale politiechef, kolonel Valeri Ljoeti. De aanhangers van het Nationaal Korps zijn boos vanwege het corruptieschandaal bij wapenfabrikant Oekroboronprom waarbij de zoon van een trouw bondgenoot van de president is betrokken. Ook in de hoofdstad Kyiv werd hiertegen betoogd door extreem-rechts. Ook hier liep het uit de hand in het regeringskwartier.

Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken is woedend op de demonstranten. ''Het is terecht dat ze boos zijn, maar moeten ze zich zó misdragen? Dit is onacceptabel. Veel boze jongeren willen het kennelijk hard spelen en ze zijn niet uit op recht en rechtvaardigheid. Ik vraag iedereen om zich niet te begeven in een spiraal van haat en chaos die minstens zo schadelijk voor ons land is als de corruptie waartegen ze terecht protesteren.''

Bronnen: Unian, 112.ua, YouTube, RFE/RL  

Geen opmerkingen: