Eurocommissaris voor de Mensenrechten Dunja Mijatovic doet een klemmend beroep op het Oekraïense parlement om de discussie of de Oekraïense taal als enige officiële taal van het land te bestempelen uit te stellen tot na de verkiezingen. Zij meent dat deze kwestie een te grote rol gaat spelen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van eind oktober.
Het parlement heeft de nieuwe taalwet al op de rol staan. Eind februari werd er voor het eerst gesproken over het wetsvoorstel waarin staat dat de enige officiële taal het Oekraïens is en dat in het hele land, ook daar waar Russisch of andere talen van etnische minderheden gemeengoed, door de overheid het Oekraïens gebezigd moet worden. Ook wordt het strafbaar om zich laatdunkend of beledigend uit te laten over de Oekraïense taal.
Eurocommissaris Mijatovic waarschuwt er in een vandaag uitgegeven verklaring voor dat nu geen afgewogen besluit kan worden genomen vanwege de verkiezingsretoriek, terwijl het belangrijk is om het belang van etnische groepen mee te wegen.
De taalkwestie sleept zich al jaren voort. Aanvankelijk werd uitgegaan van twee officiële talen, behalve het Oekraïens ook de Russische taal omdat de Oekraïners in het oosten en zuiden van het land veelal met het Russisch zijn opgegroeid en dat als hun moedertaal ervaren.
Onder de huidige regering is de rol van de Russische taal fors teruggedrongen, onder meer door op de radio, televisie en in de kranten een prominente rol voor het Oekraïens op te eisen. Oekraïne is bovendien met Hongarije in een bitter conflict gewikkeld omdat de regering wil dat ook op de scholen van de etnische Hongaren in de grensprovincie Transkarpatië Oekraïens de voertaal is.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten