vrijdag 22 maart 2019

Pavlo Hrib krijgt zes jaar strafkamp in Rusland

Pavlo Hrib voordat hij gevangen werd genomen.
De jonge Oekraïner Pavlo Hrib is door een Russische rechtbank veroordeeld tot zes jaar strafkamp voor het ''aanzetten tot terrorisme''. De nu 20-jarige zoon van een hoge functionaris bij de Oekraïense grensbewaking werd in augustus 2017 naar Wit-Rusland gelokt door de 17-jarige Tanja nadat hij maandenlang had via internet contact had gehad met deze Russische. De twee ontmoetten elkaar daadwerkelijk in de Wit-Russische stad Homel, maar direct daarna verdween Pavlo Hrib van de radar.

Pas dagen later werd duidelijk dat hij door de Russische geheime dienst FSB naar Rusland was gebracht en daar opgesloten. Hij werd er vervolgens van beschuldigd dat hij Tanja had aangezet tot terrorisme. Ook zou de Oekraïner na de ontmoeting zelf illegaal de Russische grens zijn overgestoken en in de stad Smolensk zijn gearresteerd. De aanklacht wordt gezien als politiek gemotiveerd en de Oekraïense autoriteiten hebben alles in het werk gesteld om Hrib vrij te krijgen.

Zijn gezondheid laat sterk te wensen over. Hij lijdt aan portale hypertensie, een te hoge bloeddruk in de leverpoortader. Hij heeft dagelijks medicijnen nodig en moet een speciaal dieet volgen. De Russische autoriteiten hebben niet toegestaan dat Hrib wordt onderzocht door een Oekraïense arts. In zijn laatste woord tijdens de rechtszitting vanmorgen kondigde Hrib aan dat hij in hongerstaking gaat.

Bronnen: Unian, Interfax, Opendemocracy.net

Geen opmerkingen: