maandag 4 maart 2019

Zelenski loopt uit op Porosjenko en Timosjenko

Volodimir Zelenski. Foto: Kvartal95.
Televisiekomiek Volodimir Zelenski loopt in een peiling van het onderzoeksbureau Rating verder uit op president Petro Porosjenko en oppositieleider Joelia Timosjenko. Zelenski krijgt 25,1 procent van de kiezers achter zich, 6 procent meer dan een maand geleden en zelfs 9 procent meer dan zijn naaste concurrenten. Porosjenko komt op de tweede plaats met 16,6 procent en Timosjenko volgt hem op de voet met 16,2 procent.

Na dit leidende drietal is de pro-Russische presidentskandidaat Joeri Bojko het populairst met 11,3 procent, gevolgd door de voormalige defensieminister Anatoli Hritsjenko met 7,7 procent en Oleh Liasjko van de Radicale Partij met 5,6 procent. Porosjenko en Bojko zijn ten opzichte van de peiling van een maand geleden met 1,5 procent gestegen, terwijl Timosjenko 2 procent van haar kiezers is kwijtgeraakt.

Het is nog onzeker wat de verkiezingsschandalen van de afgelopen weken teweeg brengen. Timosjenko en Porosjenko hebben elkaar beticht van het omkopen van kiezers, terwijl Porosjenko in opspraak kwam omdat de zoon van een van zijn trouwste bondgenoten zich flinke bedragen uit het Oekraïense defensiebudget zou hebben toegeëigend. Het gaat om de zoon van Oleh Hladkovski, plaatsvervangend secretaris van de Nationale Veiligheidsraad.

Er zal na 31 maart vrijwel zeker een tweede ronde nodig zijn bij de presidentsverkiezingen. In dat geval lijkt het er op dat zowel Zelenski als Timosjenko op 7 procent extra kunnen rekenen, aangezien veel kiezers ze als tweede keus hebben aangemerkt. Porosjenko krijgt 4 procent extra als tweede keus bij een tweede stemronde.

In de peiling van Rating is Andri Sadovi nog wel als presidentskandidaat meegeteld, goed voor 3 procent. Hij maakte vrijdag bekend dat hij niet meer meedoet en nu Andri Hritsjenko steunt. Volgens politiek analist Volodimir Fesenko kan dat Hritsjenko 1,5 procent extra steun opleveren, waarmee hij op 9,2 procent uit komt.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: