vrijdag 22 maart 2019

Bojko en Medvedtsjoek op eigen houtje naar Moskou

De pro-Russische presidentskandidaat Joeri Bojko en zijn partijvoorzitter Viktor Medvedtsjoek van het Oppositie Platform/Voor het Leven hebben iets meer dan een week voor de verkiezingsdatum een ultieme poging gedaan om in de gunst van de kiezer te komen. Het tweetal arrangeerde een gesprek in Moskou met de Russische premier Dmitri Medvedev en algemeen directeur Alexej Miller van het energiebedrijf Gazprom.

Ze bespraken een aantal economische kwesties, met name gasprijs in Oekraïne die volgens Bojko en Medvedtsjoek veel te hoog is omdat het Russische aardgas niet direct van het buurland wordt gekocht maar via een omweg van Europese leveranciers. Het gesprek van het viertal werd live uitgezonden door de Oekraïense tv-zender 112 Ukraïne. Er werd nadrukkelijk vermeld dat het initiatief uit Oekraïne kwam.

Gazprom-directeur Miller zei bereid te zijn om met het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz te onderhandelen over een nieuw contract, waardoor de gasprijs met een kwart omlaag kan. Dat werd ook door de Russische premier Medvedev bevestigd. Er zit mogelijk ook nog een gesprek met president Vladimir Poetin in het vat voor het tweetal. Medvedtsjoek wilde dat bevestigen noch ontkennen. Hij is een persoonlijke vriend van Poetin.

Het initiatief van Bojko en Medvedtsjoek heeft in Oekraïne voor beroering gezorgd. De staatsveiligheidsdienst SBOe bekijkt of het tweetal vervolgd kan worden. Niet alleen omdat ze het gesprek zijn aangegaan met de premier van het vijandige buurland, maar ook vanwege de uitlatingen van met name Medvedtsjoek na afloop.

Overigens moet bij dit alles worden opgemerkt dat het Hof van Arbitrage van de Kamer van Koophandel in Stockholm eerder bepaalde dat de prijs die Gazprom voor het leveren van aardgas aan Oekraïne 48 procent te hoog is vergeleken met wat andere afnemers er voor moeten betalen. De korting die Medvedtsjoek en Bojko hebben weten te bedingen is dus een sigaar uit eigen doos.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: