dinsdag 12 maart 2019

Anti-corruptiebestrijders blijken zelf betrokken bij schandaal rond Oekrobornprom

Bij het nationaal anti-corruptiebureau NABOe en het Openbaar Ministerie hebben ze boter op hun hoofd als het gaat om corruptie bij de wapenfabrikant Oekroboronprom en de dochterondernemingen van dit staatsbedrijf. Journalisten van Bihus.info constateren dat zowel de NABOe als het OM in de afgelopen jaren weliswaar onderzoek hebben gedaan naar strafbare feiten, maar de 'golden boys' van Oekrobornprom kwamen er steeds op nieuw mee weg omdat de onderzoeksresultaten in een onderste bureaulade verdwenen of dat het onderzoek zodanig werd gerekt dat het verzandde.

Volgens Bihus.info zijn de aanklagers van NABOe en OM daar ongetwijfeld goed voor beloond. Dat blijkt wel uit de correspondentie tussen twee van die 'golden boys' van Oekroboronprom, Andri Rogoza en Vitali Zjoekov, die onderling discussiëren over hoe hoog de omkoopsom moet zijn. Ook beklaagt Rogoza zich er bij een vriend bij de staatsveiligheidsdienst SBOe over dat het Openbaar Ministerie zo moeilijk doet en de aanklagers forse bedragen eisen om zich stil te houden, terwijl de Belastingdienst juist zo gemakkelijk overstag gaat en voor een redelijke 'vergoeding'.

Het opinieweekblad Novoje Vremja publiceert delen van die onthullende en onthutsende correspondentie, waaruit blijkt dat er bedragen van duizenden euro's zijn neergeteld om de aanklagers te doen zwijgen. Er zou door corruptie bij Oekroboronprom en de dochterbedrijven minstens 33,8 miljoen euro zijn verdwenen, aldus algemeen directeur Artem Sitnik van de NABOe.

De onderzoeksjournalisten van Bihus.info brengen ook aan het licht dat de NABOe de leiding van Oekroboronprom een lijst toespeelde met bedrijven waar onderzoek gedaan moest worden naar corruptie. Op die lijst stond ook Optimumspetdetal, een dochteronderneming van de wapenfabrikant. Plaatsvervangend directeur Gizo Oeglava van de NABOe zou dat moeten 'oplossen', zo blijkt uit een brief van de 'golden boys' aan het anti-corruptiebureau. Optimumspetsdetal werd vervolgens van de lijst afgevoerd.

Inmiddels ligt dat niet meer zo eenvoudig. Een andere groep onderzoeksjournalisten van Nashi Groshi onthulde op 25 februari dat er van alles mis was met een andere dochteronderneming van Oekroboronprom. Via SpetsTechnoExport zouden uit Rusland gesmokkelde reserveonderdelen voor wapens voor veel te hoge prijzen aan Oekrobornprom zijn verkocht. Ihor Hladkovski, zoon van de plaatsvervangend secretaris van de Nationale Veiligheidsraad, was een van de betrokkenen. Oleh Hladovski geldt als een trouw bondgenoot van president Petro Porosjenko, die niet wist hoe snel hij deze man kwijt moest raken toen het corruptieschandaal aan het licht kwam.

Bron: Unian, foto: Oekroboronprom

Geen opmerkingen: