zondag 31 maart 2019

Porosjenko tevreden over verloop verkiezingsdag

President Petro Porosjenko heeft in een eerste reactie na de publicatie van de exit-polls gezegd dat de verkiezingen van vandaag eerlijk en volgens de internationale normen zijn verlopen. ''Op z'n Europees'', aldus Porosjenko die er aan toe voegde dat er de tweede ronde op zondag 21, hoogstwaarschijnlijk tussen Volodimir Zelenski en hemzelf, nog minder overtredingen bij de stembureaus worden geconstateerd.

Toch is sprake van een record aantal onrechtmatigheden bij de bijna 30.000 stembureaus. De politie had een uur voor het sluiten van de stembureaus al 1.768 klachten binnen gekregen, het merendeel over het niet volgens de regels campagne voeren en het fotograferen van stembiljetten wat officieel niet is toegestaan. In mindere mate ging het om omkoping en er waren zelfs enkele gevallen van valse bommeldingen.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken meent dat het grote aantal klachten voor een belangrijk deel komt omdat de bevolking er meer vertrouwen in heeft gekregen dat de politie er serieus werk van maakt om overtreders van de Kieswet aan te pakken.

Intussen doet zich bij het gebouw van de Centrale Kiescommissie in Kyiv wel iets verontrustends voor, want een uur voor het sluiten van de stembureaus verzamelden zich daar enkele honderden stevig gebouwde jongeren, deels in trainingspakken. Ze zeggen dat ze de orde bij het gebouw willen handhaven, maar hun verschijning doet denken aan wat tot voor enkele jaren gebruikelijk was, namelijk dat zulke knapen werden ingezet om tegenstanders aan te pakken.

Joelia Timosjenko heeft zich nog niet neergelegd bij een nederlaag, ook al zijn de exit-polls eensgezind. ''Wacht maar af, in de einduitslag staat ze tweede'', meent een woordvoerder van de oppositieleider.

Bronnen: 112.ua, Interfax, Reuters

Geen opmerkingen: