vrijdag 15 maart 2019

Ambassade VS waarschuwt voor gewelddadig protest Nationaal Korps morgen in Kyiv

De Amerikaanse ambassade raadt landgenoten aan om morgen het centrum van de hoofdstad Kyiv te mijden vanwege een demonstratie van het Nationaal Korps op Majdan, het Onafhankelijkheidsplein. ''Deze groepering staat voor geweld en problemen, en is ook wel slaags geraakt met de politie. Er worden veel mensen verwacht'', luidt de waarschuwing. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef het Nationaal Korps en de zo mogelijk nog agressievere groepering C14 gisteren als 'haatgroepen'.

Het extreem-rechtse Nationaal Korps wil morgenmiddag vanaf vier uur plaatselijke tijd protesteren tegen de corruptie in de wapenindustrie, in het bijzonder bij het staatsbedrijf Oekroboronprom. Afgelopen zaterdag was er ook al een betoging van aanhangers van het Nationaal Korps en ook toen liep het uit de hand. Drie politiemensen raakten gewond. In de stad Tsjerkasi, zo'n 150 kilometer ten zuiden van Kyiv, probeerde het Nationaal Korps president Petro Porosjenko het spreken te beletten. Hierbij raakten 22 politiemensen gewond.

Het Nationaal Korps heeft in Kyiv een eigen ordedienst. C14 is afgelopen jaar berucht geworden door het gewelddadige optrden tegenover Roma. In de omgeving van de stad Lviv is bij zo'n geweldsuitbarsting een zigeuner gedood.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: