dinsdag 26 maart 2019

Naftogaz geeft tegengas aan Medvedtsjoek/Bojko

Naftogaz heeft deze maand aardgas in de Europese Unie gekocht voor 200 euro per duizend kubieke meter. Dat is 6 tot 13 procent minder dan het aanbod dat Gazprom afgelopen vrijdag deed aan de Oekraïense oligarch Viktor Medvedtsjoek. ''Hij had het over 212 tot 230 euro per duizend kubieke meter. Wij kochten op een open veiling aardgas voor een gemiddelde prijs van 200 euro. En voor april is de prijs zelfs gezakt naar 192 euro'', laat Naftogaz weten.

Het Oekraïense staatsenergiebedrijf voegt er aan toe dat het tienjarige contract met Gazprom (dat formeel pas eind dit jaar afloopt) voorziet in een prijs die volgens het Hof van Arbitrage in Stockholm maar liefst 48 procent te hoog is. Naftogaz neemt overigens al sinds november 2015 geen aardgas meer af van Gazprom.

Medvedtsjoek ging afgelopen vrijdag in Moskou samen met presidentskandidaat Joeri Bojko in gesprek met de Russische premier Dmitri Medvedev en algemeen directeur Alexej Miller van Gazprom. Na afloop verklaarde Medvedtsjoek dat Gazprom het aanbod had gedaan voor een nieuw contract met een 25 procent lagere prijs dan die Naftogaz in Europa betaalt.

Het aanbod is duidelijk bedoeld om de pro-Russische presidentskandidaat Bojko een steun in de rug te geven. Hij staat op een constante vierde plek in de peilingen en lijkt komende zondag dus kansloos in de eerste verkiezingsronde.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: