dinsdag 19 maart 2019

Mazelenepidemie is nog lang niet op z'n retour

Het ministerie van Volksgezondheid was te optimistisch toen het liet weten dat de mazelenepidemie op z'n retour is. Dat is dus niet het geval. Wel is sprake van een verschuiving, want de meeste ziektegevallen worden nu niet meer geregistreerd in de westelijke provincie Lviv, maar in Kyiv. Ook komt mazelen nu vaker voor in de provincies Chmelnitsi, Ternopil, Dnipropetrovsk en Charkiv.

Er zijn dit jaar al weer 30.794 gevallen van mazelen vastgesteld, waarvan iets meer dan de helft kinderen betreft. Als gevolg van ernstige complicaties als longontsteking en hersenvliesontsteking zijn al elf mensen overleden, waaronder recent nog een 9-jarig meisje in de provincie Rivne. Afgelopen week werden 2.146 Oekraïners ziek, waaronder 1.102 kinderen.

Minister Oelana Soeproen van Volksgezondheid wilde begin dit jaar de mazelenepidemie ook officieel als epidemie aanmerken, zodat zij meer middelen zou krijgen om de bevolking in te enten tegen de zeer besmettelijke ziekte. Ze kreeg echter onvoldoende steun vanuit het kabinet en moest haar poging staken.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: