Als Rusland besluit om na het gereedkomen van de Nord Stream 2 volgend jaar geen gebruik meer te maken van het Oekraïense gastransportnet, dan wil het bedrijf Oektransgaz - een dochteronderneming van Naftogaz - de ondergrondse opslagruimtes tot een capaciteit van 12 miljard kubieke meter aardgas verhuren aan Europese energiebedrijven.
Daarmee krijgt Europa een mooie buffer voor het geval Rusland moeilijk gaat doen en is de energieveiligheid in de wintermaanden gegarandeerd. Hongarije wordt als voorbeeld genomen. Dit land verbruikt op jaarbasis 10 miljard kubieke meter aardgas. Daarvan komt 75 procent nu vanuit Rusland via Oekraïne, 20 procent wordt in eigen land gewonnen en de resterende 5 procent komt via de Oostenrijkse gashub Baumgarten naar Hongarije. Daarbij moet dan wel worden aangetekend dat 60 procent van het aardgas van Baumgarten uit Rusland komt.
Als er geen Russisch aardgas meer via Oekraïne wordt getransporteerd, dan kan Hongarije volgende winter in problemen komen. De ondergrondse gasopslag in Oekraïne kan dan uitkomst bieden. Er kan in de aanloop naar de winter 68 miljoen kubieke meter aardgas vanuit Hongarije naar de ondergrondse opslagruimtes vloeien en dat is 4,5 maal de dagelijkse capaciteit vanaf de gashub Baumgarten, aldus Oekrtransgaz.
Oekraïne heeft twaalf ondergrondse gasopslagruimtes met een totale capaciteit van 31 miljard kubieke meter. Er kan dagelijks tot 260 miljoen kubieke meter aardgas uit worden opgepompt. Het contract voor het gebruik van het Oekraïense transportnet door het Russische bedrijf Gazprom loopt eind dit jaar af.
De onderhandelingen over een nieuw contract verlopen moeizaam, ondanks de bemiddeling door de Europese Unie. Dat komt vooral door de Nord Stream 2 die het Russische aardgas via de Baltische Zee naar Noord-Duitsland moet brengen. Is de Nord Stream 2 eenmaal in gebruik, dan is er voor Gazprom geen echte noodzaak meer om via Oekraïne aardgas te transporteren naar Europa.
De Hongaarse minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken zei eerder al dat de regering zich zorgen maakt voor het geval Rusland straks helemaal af ziet van het Oekraïense gastransportnet.
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten