maandag 11 maart 2019

Porosjenko wil Oekraïne weer raketten teruggeven

President Petro Porosjenko vindt dat zijn land weer moet beschikken over geleide raketten voor de middellange afstand. Het verdrag van Boedapest uit 1994 over de ontmanteling van de met kernwapens uitgeruste raketten zit daarbij volgens hem niet in de weg. ''We zijn niet langer gebonden aan de beperkingen die we ons toen zelf hebben opgelegd. Niet voor wat betreft de reikwijdte, niet voor de uitrusting van zulke raketten. We hebben ze nodig en we zullen niet nogmaals de vergissing van toen begaan'', zei Porosjenko zaterdag tijdens een bezoek aan de stad Tsjerkasi.

De Oekraïense president vindt dat door het opzeggen van het verdrag voor de middellandse raketten door zowel de Verenigde Staten als Rusland de weg nu vrij is voor zijn land. "We zijn niet meer verplicht om te voldoen aan het verdrag van Boedapest. Ik hoop dat we in de komende weken kunnen laten zien dat wij in staat zijn om zelf raketten te bouwen. Maar maak je niet ongerust, we houden het bij testen en oefenen.''

Met het verdrag van Boedapest beloofde Oekraïne indertijd z'n kernwapens te ontmantelen. In ruil daarvoor beloofden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië én Rusland Oekraïne te helpen als het zou worden aangevallen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: