vrijdag 8 maart 2019

Medvedtsjoek wil weer Russische gas voor Oekraïne

Viktor Medvedtsjoek heeft een nieuw verkiezingskonijn uit de hoge hoed getoverd: hij wil de Oekraïense huishoudens aan goedkoop Russisch aardgas helpen. De aanvoerder van het pro-Russische Oppositie Platform/Voor het Leven vindt in ieder geval dat niet langer Europees gas moet worden ingekocht, omdat dit Russisch aardgas dat via een Europese omweg naar Oekraïne gaat en daardoor duurder is dan wanneer het rechtstreeks van Rusland wordt gekocht.

Medvedtsjoek gaat er aan voorbij dat Rusland de prijs van het aardgas tien jaar geleden juist fors heeft opgeschroefd voor Oekraïne, op basis van het wurgcontract dat toenmalig premier Joelia Timosjenko hartje winter moest ondertekenen. Zijn partijgenoot Vadim Rabinovitsj weet zelfs te vertellen dat het uit Europa geïmporteerde aardgas bijna driemaal zo duur is als Wit-Rusland betaalt voor Russisch gas.

Hier blijft ongenoemd dat Wit-Rusland nog altijd een vriendenprijs betaalt, zoals Oekraïne ook tot aan de Oranjerevolutie van 2004-2005 toen de eerste barsten kwamen in de relatie met Rusland. Ook komt niet ter sprake dat Europa het Russische aardgas goedkoper krijgt dan de prijs die Oekraïne er voor zou moeten betalen. Nee, Rabinovitsj weet het beter. ''Ze kopen gas van Rusland, laten het door Oekraïne naar Europa stromen en kopen het daar vervolgens met een toeslag van 100 dollar. Dan is het Europees gas, een verworvenheid van de Majdan-revolutie.''

Het is hetzelfde verhaal dat ook presidentskandidaat Joelia Timosjenko aan de man probeert te brengen. Dat Europees aardgas Russisch gas is en dat er lieden zijn die het prijsverschil in hun zak steken. Timosjenko wil ook af van de prijsverhogingen van de laatste drie jaar. Er moet minstens de helft vanaf, vindt zij.

Of het Viktor Medvedtsjoek lukt om aan goedkoop Russisch aardgas te komen? Die kans lijkt reëel, omdat de Oekraïense oligarch een huisvriend is van de Russische president Vladimir Poetin. En Poetin heeft er alle belang bij dat er een pro-Russische president en een pro-Russische partij aan de macht komen. Dan gaat het niet om Medvedtsjoek, maar om Joeri Bojko die presidentskandidaat is voor het Oppositie Platform/Voor het Leven.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: