woensdag 27 maart 2019

Rusland staat achter Medvedtsjoek's 'vredesplan'

Rusland steunt het voorstel van Viktor Medvedtsjoek voor rechtstreeks onderhandelen met de separatisten in Donetsk en Loehansk. Dat heeft Boris Grislov, de Russische onderhandelaar in Minsk, vandaag gezegd. Alleen als Oekraïne met de door Rusland aangestuurde separatisten om de tafel gaat zitten is een oplossing voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne denkbaar, aldus Grislov die spreekt van ''een inter-Oekraïens conflict'', in andere woorden: een burgeroorlog waarbij Rusland niet betrokken is.

Medvedtsjoek's oplossing past ook volledig in het straatje van Rusland. Voor Oekraïne is dat evenwel ondenkbaar, omdat onderhandelen met ze officiële erkenning van de volksrepublieken van de separatisten inhoudt.

De Oekraïense oligarch Viktor Medvedtsjoek is er op gebrand om de relatie met Rusland te herstellen. Dat kan het geval zijn als Joeri Bojko tot president wordt gekozen. Bojko is de presidentskandidaat van het Oppositie Platform/Voor het Leven waarvan Medvedtsjoek de partijvoorzitter. En Medvedtsjoek is weer een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin.

Medvedtsjoek en Bojko spraken afgelopen vrijdag in Moskou met de Russische premier Dmitri Medvedev en CEO Alexej Miller van Gazprom. Ze kregen de toezegging dat Gazprom een kwart lagere aardgasprijs aan Oekraïne gaat aanbieden. Mits natuurlijk de huidige president Petro Porosjenko het veld ruimt, dat spreekt voor zich.

Porosjenko heeft vandaag op zijn beurt de staatsveiligheidsdienst SBOe gevraagd om na te gaan of Medvedtsjoek en Bojko iets strafbaars hebben gedaan door in Moskou namens Oekraïne te gaan onderhandelen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: