zondag 24 maart 2019

Naftogaz-baas mag blijven, onder voorwaarden

Algemeen directeur Andri Kobolev van Naftogaz.
Algemeen directeur Andri Kobolev van het staatsenergiebedrijf Naftogaz mag nog een jaar lang in functie blijven. Tenminste, als hij aan de voorwaarde voldoet om 20 procent meer aardgas in te kopen dan afgelopen jaar. Lukt het hem niet om tot 18,2 miljard kubieke meter aardgas te komen, dan vertrekt hij mogelijk al eerder.

Ook moeten Kobolev en de andere kopstukken van Naftogaz genoegen nemen met een halvering van hun salaris en zijn er ook geen ''exorbitante bonussen en andere beloningen. Nog maar een week geleden stond de situatie er heel anders voor, want het kabinet wilde af van Kobolev wiens contract binnenkort zou aflopen.

Het kabinet heeft bedongen dat het directieleden van Naftogaz kan ontslaan én benoemen zonder tussenkomst van de raad van bestuur. Premier Volodimir Hrojsman heeft daarmee kans gezien zijn greep op het staatsenergiebedrijf te verstevigen, wat in de Verenigde Staten inmiddels al weer tot een verontruste reactie heeft geleid.

Het is ook maar de vraag of Kobolev en zijn mededirecteuren de doelstelling kunnen halen om 20 procent meer aardgas in te kopen. Afgelopen jaar kwam Naftogaz maar tot een plusje van 1,6 procent naar 15,5 miljard kubieke meter.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: