woensdag 13 maart 2019

Saakasjvili bemoeit zich weer met Oekraïne

Micheil Saakasvili met z'n Nederlandse id-kaart.
Micheil Saakasjvili richt zich weer op de Oekraïense politiek, duidelijk met het doel om president Petro Porosjenko dwars te zitten bij de komende verkiezingen. Hij wil op maandag 1 april, een dag na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen terugkeren naar Oekraïne, het land dat hij eerder als ongewenste vreemdeling moest verlaten op last van diezelfde Porosjenko.

In een interview met de tv-journalist Dmitro Gordon zegt Saakasjvili ook dat Porosjenko hem in 2014 vertelde dat hij het plan had opgevat om de door Rusland geannexeerde Krim op te geven, in ruil voor het lidmaatschap van zowel de Europese Unie als de NAVO.

''Hij zei tegen me dat ik mij indertijd als president van Georgië al had neergelegd bij de Russische bezetting van Zuid-Ossetië en Abchazië. Op dezelfde manier zouden we ook moeten accepteren dat we de Krim nooit terug zullen krijgen, maar dan wel in ruil voor het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO.''

Saakasjvili was president van Georgië, maar na verloren verkiezingen was hij in eigen land niet meer welkom. Hij kreeg van Porosjenko het Oekraïense staatsburgerschap en werd gouverneur van Odesa. Totdat hij zich tegen de president keerde en zijn politieke ambities in Oekraïne openbaarde. Dat resulteerde er in dat Porosjenko hem het staatsburgerschap ontnam.

Saakasjvili keerde nog wel even terug naar Oekraïne, waar hij de Beweging van de Nieuwe Krachten opzette en tevergeefs massaprotesten tegen de regering in gang wilde zetten. Hij werd in februari vorig jaar uitgezet naar Polen om korte tijd later in Nederland op te duiken, waar zijn echtgenote Sandra Roelofs en hun twee zoons wonen. Saakasjvili kreeg vanwege gezinshereniging een tijdelijke verblijfsvergunning.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: