donderdag 28 maart 2019

Justitie wil 98 invloedrijke Oekraïners vervolgen om corruptie, ook uit kring rond Porosjenko

Het Openbaar Ministerie wil maar liefst 98 invloedrijke Oekraïners aanklagen wegens corruptie. Onder hen zijn twaalf topambtenaren van meerdere ministeries en zes gouverneurs. Er zijn mensen bij die behoorden tot de 'familie' van ex-president Viktor Janoekovitsj, maar ook bondgenoten van de huidige president Petro Porosjenko als de voormalige directeur van de Nationale Bank, Valeria Gontareva, en de plaatsvervangend directeur van de presidentiële administratie, Oleksi Filatov.

Dat meldt de nieuwssite Vesti die zich baseert op een artikel op de Amerikaanse, Russischtalige nieuwssite Forum Daily. Het Openbaar Ministerie heeft de aanklachten inmiddels bevestigd.

Het meest omvangrijk is het dossier van de oligarch Serhi Koertsjenko. Sinds het strafrechtelijk onderzoek tegen hem begon is meer dan 4.000 pagina's aan bewijsmateriaal verzameld. Hij zou voor 223 miljoen euro achterover gedrukt hebben bij de bedrijven Oekrnafta en Oekrgazvidoboevannja. Het staatsenergiebedrijf Naftogaz zou voor 557 miljoen euro door hem zijn opgelicht.

De voormalige minister van Milieu en Natuurlijke Bronnen Mikola Zlotsjevski beticht hem ervan lid te zijn geweest van een criminele organisatie die 32 miljoen euro achterover heeft gedrukt bij een oliebedrijf in Cherson

In het artikel van Forum Daily wordt het ''het meest schokkend'' genoemd dat het Openbaar Ministerie ook personen uit de 'inner circle' van president Porosjenko verdenkt van het witwassen van door Koertsjenko achterovergedrukt geld. Het gaat dan om onder meer ex-directeur Gontareva van de Nationale Bank en adjunct-directeur Filatov van de presidentiële administratie. Volgens het OM zou het om 392 miljoen euro gaan die werd 'gewit' via de investeringsmaatschappij ICU en door de mediaholding UMH. In de periode waarin dit alles speelde, was president Porosjenko een van de aandeelhouders van UMH.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: