woensdag 20 maart 2019

'Met 3 miljard kubieke meter aardgas in opslag zijn we écht los van Rusland'

Oekraïne moet minstens 20 miljard kubieke meter aardgas ondergronds opslaan om écht onafhankelijk te zijn van Russisch aardgas in de wintermaanden. Algemeen directeur Andri Kobolev van het staatsenergiebedrijf Naftogaz pleit er voor om 3 miljard extra op te slaan. ''Dan kunnen we de winter aan, ongeacht wat Rusland nog voor verrassingen op energiegebied voor ons in petto heeft'', zegt Kobolev in een interview met de nieuwssite RBK-Ukraine.

Al enkele jaren levert Rusland geen aardgas meer aan Oekraïne. Althans rechtstreeks, want via de Europese Unie komt er toch wel Russisch aardgas het land binnen. Toch bestaat het gevaar dat de Europese leveranciers op enig moment door Rusland onder druk worden gezet om niet meer aan Oekraïne te leveren en gaan ze door de knieën als gedreigd wordt met het dichtdraaien van de kraan.

Het hangt af van de Europese Unie of dit gebeurt en of ze Oekraïne kunnen en willen voorzien van vloeibaar aardgas dat per schip vanuit de Verenigde Staten wordt aangevoerd. ''Met 3 miljard kubieke meter extra in onze ondergrondse opslag en Amerikaans aardgas zal de Russische president Poetin het niet zo hoog durven spelen, wetende dat het risico groot is dat deze aanpak geen succes heeft.''

Kobolev wijst ook op het risico dat Oekraïne loopt als de Nord Stream 2 eenmaal in gebruik is. Oekraïne is dan voor Rusland niet meer interessant als doorvoerland van aardgas naar Europa en dat kan tot nare verrassingen leiden. Geschat wordt dat het verliezen van het gastransport Oekraïne jaarlijks zo'n 2,5 miljard euro aan inkomsten scheelt.

In de ondergrondse opslagruimtes gaat elk jaar zo'n 17 miljard kubieke meter aardgas, waarmee Oekraïne de winter door kan komen. Dat wil zeggen: 9 miljard is voor het verbruik, de overige 8 miljard kubieke meter is nodig om voldoende druk te houden op het transportnet voor het Russische aardgas dat naar Europa gaat. Nu, met het voorjaar in aantocht, zit er nog 9 miljard kubieke meter aardgas in de ondergrondse opslag.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: