woensdag 27 maart 2019

Porosjenko heeft de duurste verkiezingscampagne

President Petro Porosjenko.
Er gaan weer forse bedragen om in de verkiezingscampagnes. President Petro Porosjenko spendeert het meeste geld, bijna 13,6 miljoen euro aan zijn herverkiezing. Het geld komt uit eigen zak, want Porosjenko behoort tot de rijkste Oekraïners dankzij zijn chocolade-imperium Roshen. Na hem volgt oppositieleider Joelia Timosjenko die bijna 5,4 miljoen euro uit de kas van de Moederlandpartij beschikbaar heeft.

Afgelopen jaar spendeerde Timosjenko al ruim 4 miljoen euro aan televisiereclames en werden er miljoenen uitgegeven aan reclameborden. Volgens de onderzoeksgroep CHESNO, die zich baseert op informatie van de Centrale Kiescommissie, is het werkelijke bedrag tenminste 10,4 miljoen euro.

Televisiekomiek en producer Volodimir Zelenski heeft een verkiezingsfonds waar 3,4 miljoen euro in zit, afkomstig van meerdere bronnen. Het meeste geld komt van particulieren die samen 2,2 miljoen doneerden, Zelenski's partij Dienaar van het Volk kwam met ruim een half miljoen euro over de brug en de rest van het geld komt van Zelenski zelf die in de afgelopen jaren flink verdiend heeft aan onder meer het populaire satirische programma Kvartal95.

Het is nog niet bekend hoeveel geld er in de campagnekassen van de andere presidentskandidaten zit, want behalve van de top-3 is alleen van het - kansloze - parlementslid Serhi Taroeta bekend dat hij over 3,6 miljoen euro beschikt om zichzelf te promoten. Een derde daarvan is eigen vermogen, terwijl 258.000 euro uit de partijkas van Osnova afkomstig is en de rest van particuliere giften.

In 2010 ging het om heel andere bedragen. Viktor Janoekovitsj spendeerde destijds 35,5 miljoen euro aan zijn verkiezing tot president en zijn belangrijkste concurrent Joelia Timosjenko 31,9 miljoen euro.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: