zondag 31 maart 2019

Exit-polls: Zelenski en Porosjenko naar tweede ronde

Televisiekomiek Volodimir Zelenski en zittend president nemen het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tegen elkaar op. Althans, als de exit-polls het bij het rechte eind hebben. De Nationale Exit-poll geeft 30,4 procent van de stemmen aan Zelenski en 17,8 procent aan Porosjenko. Oppositieleider Joelia Timosjenko lijkt er met 14,2 procent weer eens naast te grijpen.

Eenzelfde beeld geeft de exit-poll van TSN, zij het met iets andere cijfers. Zelenski krijgt hier 30,1 procent tegen Porosjenko 18,5 procent en Timosjenko 14 procent. Dan is er ook nog een derde exit-poll, die van 112 Ukraine en NewsOne. Zelenski gaat in deze exit-poll aan de leiding met 30,7 procent, gevolgd door Porosjenko met 18,6 procent en Timosjenko met 13,9 procent. De pro-Russische presidentskandidaat is in alle drie de peilingen vierde geworden met respectievelijk 9,8 en tweemaal 9,1 procent. De opkomst van de kiezers wordt ingeschat op 66,8 procent.

Alle drie de exit-polls geven slechts een tussenstand, die van 18.00 uur met dus nog twee uur stemmen te gaan. Later op de avond wordt de situatie van 20.00 uur gepubliceerd, het moment waarop de stembussen zijn gesloten. Het lijkt er echter op dat de kaarten geschud zijn, zodat Zelenski en Porosjenko op zondag 21 april gaan uitmaken wie de volgende president van Oekraïne wordt.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: