zondag 31 maart 2019

Presidentsverkiezingen Oekraïne in volle gang

De presidentsverkiezingen zijn in volle gang. De eerste kandidaten hebben inmiddels hun stem uitgebracht. Televisiekomiek Volodimir Zelenski liet weten dat hij op ''een eerlijk en fatsoenlijk mens'' heeft gestemd, waarmee hij uiteraard zichzelf bedoelde. Ook Joelia Timosjenko verscheen in een stembureau. Oleh Liasjko van de Radicale Partij overtrad de Kieswet toen hij voor de camera's zijn ingevulde stembiljet liet zien.

Waarnemers bij zes stembureaus in de wijk Podil van de hoofdstad Kyiv meldden om 10.00 uur vanochtend, twee uur nadat de stembureaus open waren gegaan, dat de opkomst van kiezers groter lijkt te zijn dan bij eerdere presidentsverkiezingen.

Verkiezingswaakhond Opora constateerde de eerste overtredingen. Een waarnemer van Opora werd de toegang geweigerd tot een vergadering van de kiescommissie in de provincie Volin. In de provincie Cherson werden ruim duizend stembiljetten ongeldig gemaakt door leden van de kiescommissie die een van de 39 presidentskandidaten onterecht doorstreepten omdat die zich teruggetrokken zou hebben. In andere stembureaus kregen kiezers stembiljetten al voor 8.00 uur uitgereikt of hoefden ze zich niet te legitimeren.

De Nationale Politie zegt 71 klachten binnen te hebben gekregen. Daarvan waren er tien uit de provincie Donetsk, negen in Dnipropetrovsk, zeven in Charkiv en Kyiv, zes in Odesa en Zaporizja, vier in Loehansk, Soemi en Transkarpatië. In al deze stembureaus is de politie nu aanwezig om nieuwe overtredingen te voorkomen. In totaal zijn er vandaag 39.000 politiemensen op de been om de openbare orde te bewaken.

Bronnen: Kyiv Post, RFE/RL

Geen opmerkingen: