zaterdag 9 maart 2019

'Oekraïne ook bevrijd van culturele bezetting'

Oekraïne heeft zichzelf volgens president Petro Porosjenko bevrijd van wat hij ''een culturele bezetting'' noemt. ''Die is niet minder gevaarlijk dan een fysieke bezetting'', merkte hij vanmorgen op bij de uitreiking van de Sjevtsjenko-awards in Kaniv, een stadje in de provincie Tsjerkasi. Hij voegde er aan toe dat de Oekraïense taal zich in de afgelopen vijf jaar een vaste plek heeft veroverd ten koste van het Russisch.

''We hebben nu veel meer boeken in het Oekraïens, liedjes en films. De Oekraïense taal heeft een plek gekregen in ons hart, in de harten van alle Oekraïners'', merkte Porosjenko op. ''We hebben dat op een rustige, weloverwogen manier gedaan, zonder dat we de rechten van anderstaligen hebben geschonden. Tegelijkertijd hebben we een eind kunnen maken aan de lange periode van vernedering, een periode waarin de Oekraïense taal moeite had om zich staande te houden.''

Het is vandaag de 205e geboortedag van de dichter, schrijver en schilder Taras Sjevtsjenko (1814-1861). Zijn literaire nalatenschap wordt beschouwd als het begin van de moderne Oekraïense literatuur en gaf een zeer belangrijke aanzet tot het ontstaan van de moderne Oekraïense taal.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: