woensdag 6 maart 2019

Bestuursrechter verklaart eerste verhoging aardgasprijs uit 2016 ongeldig

De verhoging van de gasprijs in april 2016 is door de bestuursrechter als onwettig aangemerkt. Het kabinet zou destijds niet de juiste procedure hebben gevolgd en de mensen die verantwoordelijk waren voor het besluit om de gasprijs fors te verhogen zouden er zelf financieel van hebben geprofiteerd, aldus de administratieve rechtbank in Kyiv.

De verhoging was het gevolg van een afspraak met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat wilde - en wil - dat de overheidssubsidie op aardgas volledig wordt geschrapt. Ondanks enkele forse prijsverhogingen is nog altijd sprake van een laatste restje overheidssubsidie. Met het oog op de komende verkiezingen durft het kabinet het niet aan om ook die te schrappen. De overheid nam tientallen jaren lang zo'n beetje de helft van de werkelijke kosten van het aardgas voor de huishoudens voor haar rekening.

Het kabinet heeft al gereageerd op de rechtelijke uitspraak. Het gaat in hoger beroep. Anders ligt dat voor Joelia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij en een van de belangrijkste presidentskandidaten. Zij noemt de uitspraak een belangrijke overwinning. ''Het heeft twee jaar geduurd tot aan deze uitspraak, omdat de rechtbank onder zware druk stond. Maar uiteindelijk zijn er twee conclusies getrokken, namelijk dat het kabinetsbesluit niet alleen onwettig was maar ook onredelijk.''

Timosjenko vindt ook dat de verhogingen van de gasprijs na 2016 teruggedraaid moeten worden. Zij houdt president Petro Porosjenko persoonlijk verantwoordelijk omdat hij de leden van de staatscommissie heeft benoemd die het kabinet adviseerde om de gasprijs te verhogen.

''Vijf jaar lang heeft de regering ons voorgehouden dat we geen Russisch aardgas meer kopen. Maar dat is onzin. Wat we Europees gas noemen is gewoon Russisch aardgas dat via tussenpersonen aan Oekraïne wordt geleverd. De Oekraïners betalen er gewoonweg te veel voor.'' Timosjenko wil, als zij binnenkort president wordt, daar niet alleen een eind aan maken, maar ook de voor deze praktijken verantwoordelijken voor de rechter slepen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: