zaterdag 23 maart 2019

EU en VS willen dat Rusland Pavlo Hrib snel vrijlaat

De Europese Unie vindt dat Rusland de 20-jarige Oekraïner Pavlo Hrib onmiddellijk moet vrijlaten in plaats van hem zes jaar in een strafkamp te laten zitten. Niet alleen werd hij door de Russische geheime dienst FSB uit Wit-Rusland ontvoerd en is hij op dubieuze gronden veroordeeld voor het aanzetten tot terrorisme, zijn gezondheid is ook nog eens zo slecht dat hij het strafkamp vermoedelijk niet zal overleven.

''Mocht hij toch gevangen blijven in Rusland, dan moet hij regelmatig bezoek kunnen krijgen van Oekraïense dokters, zoals het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft bepaald'', aldus Maja Kocijančič, woordvoerster Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in een reactie op het vonnis dat een militaire rechtbank in de Russische stad Smolensk gisteren oplegde aan Hrib.

Ook de Amerikaanse ambassade in Kyiv dringt aan op de vrijlating van Hrib die als politieke gevangene wordt gezien. Er wordt gewezen op de slechte gezondheid van de jonge Oekraïner. De Russische autoriteiten wordt verzocht ''op te houden met de ongegronde politieke vervolging van Oekraïners''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: