woensdag 13 maart 2019

Gazprom zet Bulgarije buitenspel als gastransitland

Gazprom stopt eind dit jaar met het transporteren van aardgas via de Trans-Balkan pijplijn naar Turkije. Het Russische energiebedrijf heeft Bulgarije daarvan op de hoogte gesteld. Voor Bulgarije betekent dat een strop van 93,7 miljoen euro aan transitkosten. Gazprom wil straks alleen nog gebruik maken van de TurkStream pijplijn die via het Turkse deel van de Zwarte Zee wordt aangelegd.

In december 2014 besloot Gazprom de aanleg van de South Stream via Bulgarije te staken vanwege de ''weinig contructieve houding'' van de Europese Unie tegenover dit project. Bulgarije overweegt naar de rechter te stappen om Gazprom te houden aan het transitcontract dat nog tot 2030 loopt.

Dat Bulgarije na het gereedkomen van de TurkStream buitenspel wordt gezet bij het gastransport doet het ergste vermoeden voor wat er volgend jaar gebeurt als de Nord Stream 2 via de Baltische Zee eenmaal in gebruik is. Rusland beweert nog altijd dat het gastransport via Oekraïne gehandhaafd blijft. Oekraïne dreigt echter miljarden aan inkomsten uit het gastransport van Russisch aardgas kwijt te raken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: