zondag 17 maart 2019

Medvedtsjoek: meerderheid tegen verbod op Russische media en artiesten

De meeste Oekraïners zien niets in het verbieden van Russische films, boeken en artiesten. Viktor Medvedtsjoek, de voorzitter van het pro-Russische Oppositie Platform/Voor het Leven is daar vast van overtuigd. ''Volgens een peiling van het bureau KIIS vindt 53,5 procent dat het verbieden van Russische televisiezenders een vergissing is en dat het een aantasting van de vrijheid van meningsuiting is. Slechts 31,7 procent vindt het een goede zaak'', aldus Medvedtsjoek.

Volgens dezelfde peiling keurt ook 59,6 procent van de Oekraïners het af dat sommige Russische artiesten niet meer welkom zijn in hun land en dat Russische films niet meer op de televisie zijn te zien. Iets meer dan een kwart (27,7 procent) is het er wel mee eens dat dit gebeurt. Ook vindt 49,2 procent dat het niet juist is dat er verplicht veel meer Oekraïens op radio en televisie te horen is. 

''Het is duidelijk dat een groot deel van de Oekraïners niet achter dit soort 'hervormingen' staat. Het beste bewijs daarvan is dat meer mensen positief tegenover Rusland staat. In september vorig jaar was 48 procent positief tot zeer positief over Rusland en inmiddels is dat 57 procent. Dit is het beste antwoord op de inspanningen van alle zogenaamde patriotten die al vijf jaar bezit zijn met haat zaaien tussen beide landen'', meent Medvedtsjoek, een persoonlijke vriend van de Russische president Vladimir Poetin.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: