zondag 3 maart 2019

Door wie wordt Timosjenko's partijkas gevuld?

Joelia Timosjenko
Presidentskandidaat Joelia Timosjenko is afgelopen week in opspraak geraakt door de onthulling van onderzoeksjournalisten van Radio Free Europe/Radio Liberty en tv-zender UA:Pershi dat er van alles mis is met de donaties die haar Moederlandpartij verplicht heeft moeten publiceren. Er zijn donateurs opgevoerd die flinke bedragen in de partijkas hebben gestort, maar een aantal van hen heeft tegenover de journalisten aangegeven dat zij geen cent hebben overgemaakt.

In de eerste vijf maanden van het afgelopen jaar ontving Timosjenko geen enkele donatie voor haar verkiezingscampagne die haar in maart/april het presidentschap moet opleveren. Daarna wist ze echter zo'n 11 miljoen euro binnen te halen. De onderzoeksjournalisten kwamen tot de verrassende conclusie dat op een enkele dag soms hele families geld overmaakten naar Timosjenko's partijkas, of dat een persoon meerdere malen op een dag geld stortte.

Een van die donateurs zou Olena Savva uit de stad Tsjernivtsi moeten zijn. Althans, volgens de informatie van de Moederlandpartij. Savva zou driemaal 14.999 hrivna (491 euro) hebben overgemaakt. Zij zegt geen enkele relatie te hebben met Timosjenko's partij en ontkent ook dat ze geld heeft gegeven voor haar verkiezingscampagne. ''Waar zou ik zoveel geld vandaan moeten halen?'' Ook de gepensioneerde Vasil Lendel uit Kostopol. Hij zou meerdere keren geld hebben overgemaakt, in totaal voor 40.000 hrivna (1.309 euro). Ook hij ontkent.

Volgens Timosjenko zelf is er niets aan de hand. ''Wij zijn transparant, we maken al onze inkomsten en uitgaven publiek.'' Ze verwijst naar het Nationaal Agentschap voor de Preventie van Corruptie (NAZK) dat echter niet thuis geeft als de onderzoeksjournalisten om commentaar vragen. Het NAZK wil alleen kwijt dat de inkomstenoverzichten van alle politieke partijen worden bekeken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat er alleen actie ondernomen kan worden als het NAZK een vermoeden heeft dat er fraude is gepleegd.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: