dinsdag 5 maart 2019

Porosjenko ontslaat tweede man Veiligheidsraad

President Petro Porosjenko heeft gisteren de tweede man van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad ontslagen. Plaatsvervangend secretaris Oleh Hladovski werd afgelopen donderdag al op non-actief gesteld. Het journalistieke onderzoeksteam Nashi Groshi bracht vorige week aan het licht dat Hladovski's zoon Ihor betrokken is bij het op grote schaal verduisteren van defensiegeld. De kwestie heeft ook Porosjenko in het nauw gebracht omdat Oleh Hladovski een van zijn trouwste bondgenoten is geweest.

Hladovski junior blijkt deel uitgemaakt te hebben van een groep die samen met hoge ambtenaren van het ministerie van Defensie en de top van het staatsbedrijf Oekroboronprom volgens de onderzoeksjournalisten minstens 250 miljoen hrivna (8,2 miljoen euro) hebben verdiend aan de verkoop van uit Rusland gesmokkelde reserveonderdelen voor Oekraïense wapens aan Oekroboronprom. Het zou ook nog eens gaan om spullen van inferieure kwaliteit die tegen een te hoge prijs werden doorverkocht.

De directie en voormalige directeuren van SpetsTechnoExport zijn gisteren opgepakt op verdenking van grootschalige corruptie. Via dit bedrijf, onderdeel van wapenfabrikant Oekroboronprom, werden de Russische reserve-onderdelen verhandeld tegen veel te hoge prijzen.

Bron: Unian 

Geen opmerkingen: