dinsdag 26 maart 2019

Porosjenko wil tv-zender 1+1 aanklagen om smaad

President Petro Porosjenko gaat de tv-zender 1+1 aanklagen voor het verspreiden van leugens, waardoor hij in een kwaad daglicht is komen te staan. Dat heeft fractievoorzitter Artoer Gerasimov van het Blok-Porosjenko in het parlement vanmorgen gezegd. Hij waarschuwde de kijkers om nieuws en andere informatie van 1+1 over de president niet serieus te nemen, aangezien de tv-zender wordt aangestuurd door een persoonlijke vijand van Porosjenko.

De zender is eigendom van de oligarch Ihor Kolomojski, eens een vriend van Porosjenko. Kolomojski was een tijdlang gouverneur van de provincie Dnipro, maar werd ontslagen toen hij zijn boekje te buiten ging, onder meer door zijn privéleger eigenmachtig te laten optreden. Kolomojski was ook eigenaar van de PrivatBank, de grootste bank van Oekraïne die door de staat van een faillissement werd gered. Het bleek dat de oligarch in de aanloop naar het bijna-faillissement miljarden had laten wegsluizen. Er loopt nog altijd een rechtszaak waarmee Kolomosjki de bank terug hoopt te krijgen van de staat.

Twee presidentskandidaten mogen rekenen op de steun van Kolomjski. Het gaat niet toevallig om de belangrijkste concurrenten van Porosjenko bij de verkiezingen van zondag. Volodimir Zelenski's satirische programma Kvartal95 wordt uitgezonden op 1+1. Op oudejaarsavond kreeg Zelenski tegen middernacht alle ruimte om op de zender zijn kandidatuur voor de verkiezingen aan te kondigen. President Porosjenko's nieuwjaarstoespraak moest er voor worden opgeschoven.

Ook blijkt Kolomojski goed overweg te kunnen met Joelia Timosjenko, zo bleek onlangs uit een opname van een telefoongesprek waarin Kolomojski haar op allerhartelijkste wijze feliciteerde met haar verjaardag. Zowel Zelenski als Timosjenko - de nummers 1 en 3 in recente peilingen - ontkennen dat zij financieel gesteund worden door Kolomojski.

Dat dit alles slecht valt bij Porosjenko en zijn medestanders valt te begrijpen. Fractievoorzitter Gerasimov haalt dan ook flink uit naar Kolomojski. ''Hij heeft van 1+1 een zender gemaakt waarmee smerige spelletjes worden gespeeld ten koste van Porosjenko. Kolomojski besmeurt de vrijheid van meningsuiting in ons land. Zelfs Russische propaganda krijgt de ruimte op deze zender.''\

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: